ضرورت راهاندازی کلینیکهای بیماریهای غیرواگیر/ مرگ سالانه ۴۲ میلیون نفر در جهان بر اثر بیماریهای غیرواگیر
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران به اهمیت راه اندازی کلینیک بیماریهای غیرواگیر پرداخت.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه با بیان اینکه چهار علت اصلی مرگ بیماریهای غیرواگیر در جهان به ترتیب عبارتند از بیماریهای قلبی-عروقی، سرطانها، بیماریهای تنفسی و دیابت-بیماریهای کلیوی، گفت: بیماریهای غیرواگیر (NCDs) یا بیماریهای مزمن، سالانه موجب مرگ 42 میلیون نفر در جهان میشوند که از این تعداد، 17 میلیون مرگ زودرس (پیش از 70 سالگی) رخ میدهد.
دکتر فرانک رحیمی با اشاره به اینکه نزدیک به سه چهارم مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر در کشورهای با درآمد کم و متوسط رخ میدهد، افزود: در ایران رتبه 1 تا 7 بار بیماری استاندارد شده سنی، مربوط به بیماریهای غیرواگیر است و بار بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات روانی، دیابت و بیماریهای کلیوی، سوانح و حوادث حمل و نقل از متوسط جهانی بالاتر است.
وی در ادامه یادآور شد: طبق مطالعه steps در سال1400 در کشور شیوع بیماری فشارخون 32% ، دیابت 14% و در استان تهران شیوع فشار خون 96/27% و دیابت 16% گزارش شده است. در حال حاضر بیماران به بسته خدمتی یکپارچه دسترسی ندارند (دریافت خدمات ناقص است، به متخصصین دسترسی ندارند و.. ) که موجب سرگردانی و گاها درمان دیرهنگام و ایجاد عوارض برای بیماران میشود.
رحیمی توضیح داد: با اجرای برنامه ایراپن درسالهای اخیر و پویش ملی سلامت - غربالگری دیابت و فشار خون بالا روند شناسایی بیماران مبتلا به دیابت و فشارخون بالا افزایش یافت. یکی از اولویتهای بیماریهای غیرواگیر، مراقبت بیماران شناسایی شده است که این امر یک فرآیند پیوسته بوده که طبق سطح بندی، خدمات در سطحهای یک، دو و سه انجام میشود. این بیماران حداقل سالانه یکبار نیاز به مراجعه به سطوح تخصصی دارند که حجم ارجاعات بالایی را موجب میشود.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه به مزایای راهاندازی کلینیک بیماریهای غیرواگیر (NCDs)با حضور متخصصین آشنا به دستورالعملها، پرداخت و گفت: با وجود این کلینیک، فرآیند مراقبتهای تکمیلی و ارائه بسته خدمات تخصصی سرپایی به بیماران غیرواگیر تحت پوشش امکانپذیر میشود. کنترل بیماری و پیشگیری از عوارض انجام خواهد شد. بیماران دچار سردرگمی در فضاهای شلوغ بیمارستان نخواهند شد. هزینههای درمان نیز با جلوگیری از بروز عوارض و یا تشخیص زودرس آن بطور قابل ملاحظه کاهش مییابد. همچینین ارائه پسخوراند از سطح دو به یک، امکان پیگیری مراجعین در سطوح مختلف را فراهم میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این پیوستگی خدمات در اثربخشی نظام مراقبت بسیار موثر است. با همافزایی امکانات موجود و ارتقای کمّی و کیفی خدمات، میتوان کلینیکهای بیماریهای غیرواگیر را به مراکزی مرجع برای تشخیص، ارائه خدمات مراقبتی پایه و ارجاع به سطوح تخصصیتر تبدیل کرد. همچنین میتوان از این کلینیکها به عنوان یک فیلد آموزشی ارزشمند برای آموزش دانشجویان بهرهمند گردید تا در آینده فارغ التحصیلان دانشگاه با تجربه و مهارت کافی در برخورد با بیماران غیرواگیر سرپایی مشغول به کار شوند.