برنامه بهداشت کشاورزی
بهداشت کشاورزی علمی است که با شناسایی ، ارزیابی و کنترل عوامل و شرایط زیان آور محیط کار و انجام مراقبت های بهداشتی ، درمانی حافظ سلامت کشاورزان میباشد .نگهداری وبهبود سلامت جسمی و روانی کشاورزان و افراد وابسته به آنها و رسانیدن آنها به حداکثر ممکن میباشد . اقدامات لازم در جهت رسیدن به اهداف:
1-آموزش موازین بهداشتی و ایمنی به کشاورزان در ارتباط با شغل آنهاو استفاده از وسایل حفاظت فردی .
۲- سالم سازی مزارع وباغات با شناخت و بررسی و کنترل عوامل زیان آور مربوط به آن .
۳- انجام مراقبت های بهداشتی ، درمانی از طریق معاینات دوره ای .
۴- پیشگیری از بروز حوادث ناشی از کار کشاورزان و ارائه کمک های اولیه در صورت بروز حادثه .
۵- توجه به مسائل و مشکلات روانی و عاطفی کشاورزان در باغات ، مزارع و خانواده آنها .
6 – نحوه استفاده صحیح از ابزارو ماشین الات کشاورزی .
7 – ارائه کمک های اولیه که می تواند در حفظ سلامت کشاورزان موثر باشد .
وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای در کشاورزان متاثر از عوامل مختلف به شرح ذیل میباشد :
– فصل سال برای هر فعالیت ومحصول کشاورزی و نوع کار از قبیل برداشت محصول
۲ – انجام کار در هوای آزاد و درنتیجه مواجهه با شرایط متغیر جوی بسته به فصل و منطقه جغرافیایی .
۳ – تغییرات مکرر درنحوه انجام کار توسط کشاورز .
۴ – تماس یا مواجهه با حیوانات و میکرو ارکانیسم ها ی مختلف
۵ – استفاده گسترده از مواد شیمیایی مختلف و خطرات آنها.
۶ – فاصله قابل توجه بین محل کار و زندگی
۷ – وضعییت و شرایط زندگی ابتدایی
۸ – عدم امکان اعمال استاندارد های ایمنی و بهداشتی در مزارع کوچک
۹ – بهره گیری از کارگران فصلی و کودکان بدون هیچگونه تدابیر حفاظتی و مراقبت های بهداشتی در مزارع
اهداف برنامه بهداشت کشاورزی:
هدف کلی :
تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت نیروی کار از طریق بازرسی بهداشت حرفهای در نظام شبکه بهداشت وکاهش مخاطرات تهدید کننده سلامتی کشاورزان با ارائه خدمات بهداشت حرفه ای و تشکیل پرونده پزشکی برای کشاورزان و پایش محیطهای کار کشاورزی
اهداف اختصاصی:
1- افزایش همکاری برون بخشی در زمینه ارتقاء سلامت کشاورزان
2- افزایش آگاهی پرسنل مراکز بهداشتی درمانی روستائی در زمینه بهداشت کشاورزان
3- افزایش آگاهی مروجین کشاورزی در زمینه بهداشت کشاورزان
4- افزایش شاغلین تحت پوشش خدمات بهداشت حرفه ای از طریق سیستم شبکه
5- کاهش مصرف سموم وکودهای شیمیایی در کشاورزی و عوارض ناشی از آن
6- افزایش دسترسی کشاورزان به آب شرب بهداشتی ، توالت ودستشویی بهداشتی
7 – تشکیل جلسات با همکاری جهاد کشاورزی در خصوص بازدیداز کارگاهها و آموزش شاغلین
8- افزایش بازرسی کارگاههای کشاورزی
9- افزایش میزان پوشش معاینات شاغلین کشاورز
10- آموزش موازین بهداشتی وایمنی به کشاورزان درارتباط با شغل آنها
11-سالمسازی مزارع وباغات
12-پیشگیری ازحوادث شغلی وارائه کمکهای اولیه در صورت بروز حادثه
قوانین، مقررات و دستورالعمل های برنامه بهداشت کشاورزی :
ردیف | عنوان | دانلود/لینک |
1 | آیین نامه ها و دستورالعمل ها | |
2 | فرم های میز خدمت |
درباره ی برنامه بهداشت کشاورزی بیش تر بدانیم:
ردیف | عنوان | دانلود/لینک |
۱ | رسانه های آموزشی برنامه بهداشت کشاورزی |