سلامت خانواده، حق و مسئولیت همگانی
سلامت خانواده، حق و مسئولیت همگانی
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ دکتر سیده معصومه گشتائی با بیان اینکه سلامتی صرفا به معنای نداشتن بیماری نیست، بلکه به معنی سلامتی کامل جسمی، روانی، اجتماعی، معنوی و اقتصادی قلمداد شده است، گفت: سازمان جهانی بهداشت، هدف خود و همچنین همه دولتها را ارتقای سطح سلامتی افراد تا بالاترین حد ممکن اعلام کرده است، که لازمه رسیدن به چنین سطحی از سلامت ارائه تمام خدمات پزشکی، بهداشت و سلامت همگانی، غذای کافی، مسکن مناسب، محیط کار سالم و محیط زیست است.
مدیر گروه آموزش و ارتقا سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، افزود: طبق تعریف مجمع عمومی سازمان ملل متحد در قطعنامه 2012 که به پوشش همگانی سلامت اشاره دارد حق بر سلامت به عنوان حق برخورداری از بالاترین استاندارد سلامت جسمی و روانی است.
وی در ادامه تصریح کرد: در کشور ایران اصول مختلف قانون اساسی از جمله اصل ۲۹، حق خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی را برای همگان به رسمیت میشناسد. مطابق اصل ۲۹ قانون اساسی «تأمین اجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری و پیری، ازکارافتادگی، بیسرپرستی، در راه ماندگی، حوادث و سوانح نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی به صورت بیمه و... حقی همگانی است». حق مراقبت از سلامت مردم در سند چشمانداز 20ساله نیز منعکس شده است. این سند ضمن توصیف مشخصات جامعه سالم ایرانی که در ادامه بیان خواهد شد، به ذکر موارد مربوط به سلامت پرداخته است.
این دکتری تخصصی اقتصاد سلامت توضیح داد: در راستای اجرای قوانین و اسناد بالادستی، سیاست گذاران الگویی در قالب برنامه سلامت خانواده (پزشکی خانواده و نظام ارجاع) طراحی نموده که در حین پاسخگویی به چالش های عمده نظام سلامت و استفاده از توان بخش خصوصی، مسیر دستیابی به اهداف پوشش همگانی سلامت را هموار سازد.
گشتائی در پایان خاطرنشان کرد: هم راستا با شعار سازمان جهانی بهداشت "سلامت من، حق من" که بر مسئولیت پذیری اجتماعی و حقوق اساسی بشر شامل دسترسی به مراقبتهای بهداشتی، آموزش و اطلاعات با کیفیت تاکید می کند، جمهوری اسلامی ایران نیز با عنوان "سلامت خانواده با مردمی سازی سلامت" هفته سلامت را در ایران گرامی میدارد. روز اول هفته سلامت " سلامت خانواده، حق و مسئولیت همگانی" نامگذاری شده است. با توجه به مسئولیت همگانی در قبال حفظ و ارتقای سلامت خود و جامعه، میتوانیم با انتخاب سبک زندگی سالم، رعایت بهداشت فردی، اجتماعی و مشارکت در برنامههای بهداشتی برای رسیدن به جامعهای سالم و پویا گام موثری برداریم.