مصاحبه با دکتر فرهاد فیروز بخت؛ مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه ایران به مناسبت هفته ملی جمعیت
دانشگاه ایران به مناسبت هفته ملی جمعیت
در هفته ملی جمعیت (۲۴تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲) دکتر فرهاد فیروز بخت؛ مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران در مصاحبه با روابط عمومی این معاونت اعلام کرد:
نرخ باروری یاTFR میانگین تعداد فرزندانی است که یک خانم در سن باروری به دنیا می آورد. اگراین خانم با همسرش در نظر گرفته شوند و این زوج دو فرزند داشته باشند، جایگزین خودشان افرادی را به جامعه آوردهاند و در این شرایط جمعیت نه افزایش پیدا میکند و نه کاهش و رشد جمعیت تقریباً ثابت می ماند. با توجه به اینکه تمام خانم ها ممکن است تا پایان سن باروری خود زنده نباشد یا ازدواج نکنند این عدد یعنی نرخ جایگزینی عدد ۲ خالص نیست و از۲.۱ در کشورهای توسعه یافته تا ۳.۲ در کشورهای درحال توسعه متغیر است. کشور ما متاسفانه از سال ۷۹، نرخ باروری زیر حد جایگزینی دارد ودر حال حاضر نرخ باروری ما حدود ۱.۶ میباشد. اگر در طولانی مدت نرخ باروری کمتر از حد جایگزینی باشد، جمعیت کاهش پیدا میکند و به سمت سالمندی میرود.
دکتر فیروزبخت خاطرنشان کرد: آمارها نشان می دهند که نرخ رشد جمعیت کشور از۱.۲ در سال ۱۳۹۵ به حدود ۶.۰ در سال ۱۴۰۰ رسیده است. به عبارتی، در عرض ۵ سال، نرخ رشد جمعیت کشور، ۵۰ درصد کاهش یافته است. ما باسرعت به سمت سالمندی جمعیت حرکت میکنیم. طبق پیش بینی ها در سال ۱۴۳۰ ، ۳۰ درصد جمعیت کشور ما سالمند هستند.
وی با اشاره به ضرورت رشد جمعیت کشور افزود: طبق آخرین پیمایش ملی که در سال ۱۳۹۸ انجام شد در کشور ما تقریباً سه و نیم میلیون زوج نابارور وجود دارد که سالانه نیز حدود ۸۸۰۰۰ زوج به این آمار اضافه میشود. هزینه های درمان ناباروری به خصوص در صورت نیاز به IVF و سایر روشهای تهاجمی بسیار زیاد است و زوجین نابارور علاوه بر نگرانی هایی که در مورد روند و نتیجه درمان داشتند، برای تامین هزینه های درمان هم فشار زیادی را متحمل میشدند. بعد از تصویب قانون جوانی جمعیت، تمام اقدامات تشخیصی و درمانی ناباروری تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند و در مراکز دولتی ۹۰درصد هزینه ها تخت پوشش بیمه می باشد و محدودیت سنی قبلی اصلاح شده و افراد تا ۴۹ سال می توانند از این خدمات استفاده کنند. در مراکز خصوصی نیز ۷۰ درصد هزینه ها توسط بیمه های پایه پرداخت میشود
دکتر فیروز بخت اقدامات دانشگاه علوم پزشکی ایران در راستای اجرای قانون جوانی جمعیت را این گونه بیان کرد.
- آموزش ارائه دهندگان خدمت در زمینه بحران جمعیت، وارائه مشاوره فرزند آوری و مشاوره انصراف از سقط
- فضاسازی مراکز و پایگاههای بهداشت در زمینه ساختار خانواده کامل و سایر مسائل حوزه جمعیت
- آموزش اعضای هیئت علمی و دانشجویان و ترسیم شرایط آینده سالمند کشور( که همچنان ادامه دارد)
- افزایش مراکز درمان ناباروری سطح دو و سطح سه
- تلاش برای ترویج و افزایش زایمان های بی درد و متقاعب آن کاهش زایمان به روش سزارین
- برنامه ریزی برای تاسیس مهد کودک و خوابگاههای دانشجویی
- رایگان سازی زایمان طبیعی
- تسهیلات شغلی مصوب برای مادران شاغل ابلاغ شده و نظارت بر حسن اجرای آن در حال انجام است
مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به خلاء های موجود در زمینه رشد جمعیت کشور و اهمیت فرهنگسازی در این خصوص تاکیدکرد و عنوان کردند فرهنگ سازی رخ نمی دهد مگر اینکه مردمی سازی انجام شده و مردم پای کار بیایند. مردم باید در مسائل جمعیتی، نقش آفرین شده و حضور یابند و درک کنند که اگر جمعیت کاهش یابد، همه اعضای جامعه آسیب خواهند دید. مردم باید در عرصه اجرا، نظارت و برنامه ریزی جمعیت وارد شوند.
در پایان دکتر فیروز بخت ضمن اعلام شعار هفته ملی جمعیت سال ۱۴۰۲ با عنوان " سهم من از جوانی ایران" روز شمار اعلام شده از سوی وزارت متبوع را به شرح ذیل اعلام کرد.
روزشمار هفته ملی جمعیت
۱-یکشنبه 1402/2/24 رسانه و جوانی جمعیت
۲- دوشنبه 1402/2/25 مدیران و جوانی جمعیت
۳- سه شنبه 1402/2/26 خانواده موفق و جوانی جمعیت
۴- چهارشنبه 1402/2/27 دستگاههای دولتی و جوانی جمعیت
۵- پنجشنبه 1402/2/28 شرکتهای خصوصی و جوانی جمعیت
۶ - جمعه 1402/2/29 نخبگان و جوانی جمعیت
۷- شنبه 1402/2/30 گروههای مردم نهاد و جوانی جمعیت
مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با قدردانی از تلاشهای انجام شده در تمامی سازمان ها و ادارات و همچنین معاونت های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران و به ویژه حوزه بهداشت این دانشگاه، ابراز امیدواری کرد با عنایت خداوند متعال و در راستای اجرای دقیق منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در راستای رشد جمعیت کشور، دانشگاه علوم پزشکی ایران بتواند گامی موثر و مهمی را بر دارد.
کامنت