شرح وظایف گروه بهبود تغذیه جامعه

معرفی گروه:

گروه بهبود تغذیه جامعه با هدف تأمین امنیت غذایی و بهره مندی عادلانه آحاد مردم تحت پوشش برای گروه‌های هدف (نوزادان، کودکان، جوانان و نوجوانان، میانسالان، سالمندان، مادران باردار) از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی ارائه خدمت می کند. اقدام در راستای اجرای سیاست های بالا دستی ابلاغ شده، دیده بانی و بررسی شاخصهای تغذیه ای و اجرای مداخلات در جهت بهبود شاخصهای تغذیه ای با پایش و ارزشیابی برنامه‌های جاری، برنامه ریزی، نظارت و مشارکت در آموزش و بازآموزی پرسنل و اقدام در جهت افزایش سطح سواد تغذیه ای جمعیت تحت پوشش، هماهنگی درون و برون بخشی و جلب مشارکت‌، نظارت بر عملکرد مراکز تابعه و انجام پژوهش‌های کاربردی از اهم وظایف این گروه است.

اهداف و راهبردها:
  1. ثابت نگهداشتن میزان چاقی ( بر اساس اهداف WHO)
  2. افزایش پوشش مشاوه تغذیه در جمعیت تحت پوشش به میزان ۵% شاخص موجود
  3. کاهش شیوع کمبود ریز مغذی ها ( ویتامین A، ویتامین D، روی، آهن) به میزان ۱ درصد سال پایه ( پورای سال ۱۳۹۱). برای مشاهده فایل اینجا کلیک نمایید.
  4. کاهش شیوع سوء تغذیه پروتئین و انرژی در گروه های آسیب پذیر ( کودکان زیر ۵ سال، نوجوانان و مادران باردار و بیماران) به میزان ۱ درصد نسبت به سال پایه در مناطق با شیوع بالا
  5. پوشش حداقل ۹۰ درصدی مصرف نمک ید دار در خانوارهای تحت پوشش
  6. افزایش پوشش آموزش تغذیه ای جامعه به میزان ۵% سال گذشته

شرح وظایف :

۱- ارتقاء سطح فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه
الف) در سطح پرسنل

  • برگزاری کارگاه های توانمند سازی حضوری  و کارگاه های غیر حضوری جهت کارشناسان تغذیه و مراقبین سلامت
  • نظارت و پایش از نحوه ارائه خدمات تغذیه ای به گروه های هدف کودکان، مادران در خصوص نغذیه در دوران بارداری و شیردهی ، تغذیه در سنین مدرسه ، میانسالان و سالمندان توسط کارشناسان تغذیه و مراقبین سلامت

 ب) در سطح عموم مردم
- برگزاری مناسبتهای تغذیه ای ( بسیج ملی تغذیه سالم ، روز جهانی غذا ، روز جهانی تخم مرغ ) و مشارکت در برگزاری سایر مناسبتهای بهداشتی با دیگر گروه ها ( هفته سلامت، روز جهانی دیابت، سرطان و .... )
- تهیه رسانه های آموزشی ( پمفلت و پوستر و .......) جهت عموم مردم
-اجرای طرح های کشوری برحسب مورد ( بررسی الگوی مصرف غذایی )
 

ج) در سطح مراکز جمعی کار، کارکنان دولت و زنان جوامع روستایی
           - برگزاری نشت های مشترک کارشناسی با سازمانها
           - تهیه متون آموزشی و برگزاری همایش بین بخشی با موضوعات تغذیه در مراکز کار جمعی
 
۲-پیشگیری از بروز سوء تغذیه ( لاغری، اضافه وزن و چاقی )

الف) پایش رشدکودکان، ارزیابی و بررسی های تغذیه ای موثر در رشد آنها و انجام مداخله جهت بهبود تغذیه کودکان با:
           -  اجرای برنامه مشارکتی ـ حمایتی بهبود وضعیت تغذیه کودکان زیر ۵ سال دارای سوء تغذیه با کمیته امداد امام خمینی (ره)
           -  اجرای برنامه تامین یک وعده غذای گرم در روستا مهدها با اداره بهزیستی                  

ب) نظارت بر مواد غذایی بوفه مدارس و پایگاههای تغذیه سالم در مدارس با مشارکت بهداشت محیط

ج) نظارت و پایش بر نحوه ارائه مراقبت از مادران باردار و ارائه مشاوره تغذیه
     
 د) نظارت و پایش بر نحوه ارائه مشاوره تغذیه به گروه های سنی جوانان، میانسالان و سالمندان

 
۳- پیشگیری از بروز کمبود ریزمغذیهای ضروری و بیماریهای ناشی از کمبود آنها:

 الف) ید و برنامه های پیشگیری از کمبود آن :

  • دبیر کمیته دانشگاهی برنامه IDD و تشکیل کمیته های آن
  • انجام بررسی میزان ید ادرار در دانش آموزان ۸ تا ۱۰ ساله مدارس تحت پوشش دانشگاه
  • پایش نمک های خوراکی مصرفی خانوارهای روستایی توسط بهورزان برحسب نیاز
  • یدسنجی در مدارس روستایی توسط بهورزان برحسب نیاز

ب) مکمل یاری با آهن و ویتامین D:
            -  اجرای برنامه مکمل یاری در گروههای آسیب پذیر و در معرض خطر زنان باردار ؛ کودکان زیر  ۵سال، میانسال و سالمند
            -  اجرای برنامه مکمل یاری با آهن و ویتامین D در مدارس راهنمایی و دبیرستاتهای دخترانه با: (برگزاری کمیته های استانی با آموزش و پرورش ، برآورد مکمل مورد نیاز ، پایش و نظارت بر اجرای برنامه و انجام مداخله)

ج) مکمل یاری با ویتامین آ + د :
برآورد و تامین مکمل آ+ د برای کودکان زیر ۲ سال
 
۴- مدیریت تغذیه در بحران :

  • ( قبل از بحران )
  • توانمند سازی کارشناسان تغذیه در مدیریت تغذیه در بحران ( برگزاری کارگاه، جلسات آموزشی و ...)
  • تهیه نقشه آسیب پذیری و ناامنی غذایی کشور، جمع آوری و به روز نگه داشتن شاخصهای وضعیت تغذیه به تفکیک استانها
  •  تدوین سبد غذایی مطلوب و ارائه به سازمان های مسئول تهیه و توزیع غذا
  • تبادل توافقنامه ها و پروتکلهای همکاری درون بخشی ، بین بخشی و یا بین المللی به منظور استاندارد نمودن کمکهای غذایی
  • ( حین بحران)
  • هماهنگی با ستاد حوادث غیر مترقبه به منظورنظارت بر توزیع سبدهای غذایی
  • ارزیابی سریع وضعیت تغذیه جمعیت منطقه تحت تاثیر بحران
  •  (پس از بحران)
  • انجام بررسی های دقیق تر (Surveys) به منظور ارزیابی تغذیه مردم حادثه دیده
  • طراحی برخی مداخلات مناسب بهداشتی – تغذیه ای
  • پایش و ارزشیابی ازاجرای مداخلات

لینک های مرتبط

 
          دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
            انجمن علمی تغذیه ایران
           انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر
           سامانه مصورسازی اطلاعات

 
 
آشنایی با اعضای گروه: ارتباط با گروه:
   
آدرس:
خیابان جمهوری اسلامی - تقاطع خیابان حافظ - ساختمان پردیس حافظ طبقه سوم - معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران - گروه بهبود تغذیه جامعه



تلفن: ۵-۶۶۷۰۱۰۶۱ (داخلی ۲-۱۵۱)

تلفکس: ۶۶۷۰۱۰۶۸ 

 
Template settings