پیام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران به مناسبت روز جهانی مبارزه با ایدز

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۹/۹ |
دکتر فربد عبادی فرد آذر؛ معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران به مناسبت اول دسامبر 2018 (10 آذر 97) و روز جهانی مبارزه با ایدز پیامی را به شرح ذیل صادر کرد.

بسم الله الرحمن الرحیم

اهداف توسعه هزاره، به عنوان یکی از ابزارهای راهبردی کلیدی در افزایش آگاهی، حمایت و تجدید تعهدات سیاسی جهت ارتقای توسعه پایدار انسانی بر اساس یک توافق جهانی در دهه پیش ایجاد شده است. یکی از اهداف توسعه هزاره مبارزه با بیماری ها از جمله ایدز می باشد که به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر سایر اهداف آن تاثیر به سزایی دارد. با وجود اینکه در بسیاری از کشورها پیشرفت های قابل توجهی درر زمینه مبارزه با ایدز حاصل شده، اما هنوز مشکلات پیچیده ای برای کنترل و مقابله با ایدز وجود دارد. نیل به هدف سال 2020 یعنی دسترسی 90% از بیماران مبتلا به اچ آی وی به مراقبت و درمان در سراسر دنیا گامی بود به سوی هدف نهایی یعنی پایان دادن به اپیدمی ایدز.

در این دوران، این هدف قابل دسترسی می نماید به شرط آنکه استراتژی های جهانی از نیروهای عظیم انسانی، تکنولوژی و مالی همدیگر بهره ببرند. به عبارتی تنها یک رویکرد مشارکتی می تواند این اپیدمی را متوقف کند. برای رسیدن به هدف رویایی 90-90-90 پس از سه دهه از مهم ترین اپیدمی در حافظه بشریت، کشورها نیازمند ابزار قدرتمندی هستند که همدیگر را حمایت کنند و مطمئن باشندکه هیچ کشوری عقب نمانده است.

شیوع اچ آی وی در ایران در جمعیت عمومی هنوز پایین است. چون شیوع بیماری، در مصرف کنندگان تزریقی از حد 5 % گذشته است؛ همه گیری در ایران در مرحله متمرکز قرار دارد. همه گیری های متمرکز در صورتیکه به حال خود رها شوند و راهکارهایی مبتنی بر شواهد علمی، تجربه شده، دقیق و موثر برای مهار آن ها در پیش گرفته نشود، می تواند به همه گیری عمومی بیانجامد.

همچون سایر کشورها، در ایران نیز موارد شناسایی شده، تنها بخشی از کل موارد ابتلاست. از سال 1382 تلاش هایی برای محاسبه تعداد مبتلایان در کشور صورت گرفت. بر اساس آخرین برآورد، تعداد مبتلایان زنده در سال 1397حدود 60 هزار نفر تخمین زده می شود. این تعداد به این دلیل است که از ابتدای دهه هشتاد شمسی، اقدامات موفقی برای کنترل همه گیری در مصرف کنندگان تزریقی مواد اعمال شد؛ که موجب کاهش شیب رشد همه گیری در این گروه شد.

در چند سال اخیر گزارشات حاکی از افزایش انتقال جنسی در ایران است به گونه ای که سهم موارد شناسایی شده از راه انتقال جنسی به طور مداوم افزایش یافته است. همچنین در سالهای اخیر افزایش شیوع مصرف ترکیبات مت آفتامینی و افزایش رفتارهای جنسی پرخطر، به دلیل مصرف این ترکیبات موجب نگرانی های زیادی شده است. به همین دلیل برای کنترل اچ آی وی، در پیش گرفتن مداخلاتی که باعث کاهش رفتارهای جنسی پرخطرگردد، ناگزیر است.

در چند سال اخیر تعداد زنان مبتلا به اچ آی وی افزایش یافته است. با افزایش تعداد مادران باردار مبتلا، بر تعداد کودکان مبتلا نیز در چند سال اخیر افزوده شده است. هرچند تعداد کودکان مبتلا، اندک است ولی سیر فزاینده ابتلا از طریق تماس های جنسی با غیرهمجنس، منجر به جدی تر شدن مشکل اچ آی وی در بین کودکان خواهد شد و نیاز به گسترش مداخلات موثر پیشگیری از انتقال اچ آی وی از مادر به کودک در این زمان حس می شود.

یکی از ارکان مهم برنامه کنترل اچ آی وی، تأمین به هنگام و کامل منابع مالی مورد نیاز جهت عملیاتی نمودن فعالیتهای پیش بینی شده و مدیریت بهینه این منابع است. در جمهوری اسلامی ایران، برنامه های متعدد کنترل اچ آی وی/ ایدز از طریق سه منبع اصلی دولتی، خصوصی و بین المللی تأمین اعتبار می شوند؛ ولی میزان آن به دلیل گستردگی برنامه کافی نیست و از طرفی روند اجرای برنامه ها به دلیل محدودیت منابع بسیار کند است. در حالیکه دسترسی 90 %ی به درمان افراد مبتلا از تعهداتی است که بایستی پاسخگوی مجامع بین المللی باشیم.

در حوزه ی تحت پوشش دانشگاه علوم پزیکی ایران، تا پایان سال 1396 خدمات مدیریت تشخیص مراقبت و درمان بیماران اچ آی وی مثبت، توسط 5 مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بطور کاملا فعال و یک مرکز نیمه فعال و خدمات تشخیص اولیه توسط تمامی مراکز جامع سلامت ارایه می شد. در کنار این خدمات، بایستی از خدمات حمایتی بیماران مبتلا در قالب باشگاه های مثبت، خدمات ویژه مشاوره زنان در معرض ابتلا، خدمات خط مشاوره تلفنی و .... یاد کرد.

با توجه به اهمیت موضوع، علیرغم محدودیت منابع، از تیرماه 1397 تعداد 2 مرکز و حدود 10 نیرو به مجموعه ارایه دهندگان خدمات اضافه شد که ما حصل آن افزایش 20% شناسایی موارد اچ آی وی در منطقه تحت پوشش بوده است. به نظر می رسد با راه اندازی مرکز مشاوره شمالغرب شهر تهران، بتوانیم شاهد رشد چشمگیری در شناسایی بیماران داشته باشیم که مراحل مقدماتی، جانمایی و تأمین نیروی مورد نیاز انجام شده است.

بدیهی است همسو با تلاش های متعدد در راستای شناسایی بیماران جدید، از طریق توسعه زیر ساخت های لازم، جلب مشارکت سازمان های همکار، توسعه برنامه های جامعه محور و ...... رشد کیفی خدمات و ارایه خدمات استاندارد و حفظ کرامت انسان ها، به عنوان رسالت ذاتی دانشگاه علوم پزشکی ایران مد نظر قرار دارد.

دکتر فربد عبادی فرد آذر
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران

دفعات مشاهده: 30 بار   |   دفعات چاپ: 4 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر