پیام دکتر فربد عبادی فرد آذر؛ معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران به مناسبت روز و هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۵/۸ |

سازمان‌های بهداشت جهانی و یونیسف (هفته اول آگوست)، 10 تا 16 مرداد ماه را به ‌عنوان هفته جهانی شیر مادر نامگذاری کرده اند. هدف از نامگذاری این روز، تشویق مادران به تغذیه فرزندان خود از این موهبت الهی است. متن پیام دکتر فربد عبادی فرد آذر؛ معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران، به همین مناسبت به شرح ذیل است.

هفته جهانی تغذیه با شیر مادر "Week  World Breastfeedin" جنبشی جهانی برای ترویج، حفاظت و حمایت از تغذیه با شیر مادر است. در اسلام، تغذیه با شیر مادر در بیش از هشت سوره از قرآن کریم سفارش شده است. روشن ترین مرجع،  آیه ی 233 از سوره بقره است که می فرماید: " شایسته است مادران دو سال کامل فرزند خویش را شیر دهند، آنان که مایلند، دوره ی شیردهی را تکمیل کنند."

تغذیه با شیر مادر تداوم حفاظت مادر از جنین است؛ بطوریکه نوزاد را در برابر بسیاری از بیماریها، مانند: عفونت‌های مکرر گوارشی و تنفسی که علل عمده مرگ و میر دوران کودکی است، حفاظت می‌کند. به عبارت دیگر حفظ، حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر، یک استراتژی بی‌نظیر و هزینه اثربخش برای ارتقای بقای کودک و کاهش بار بیماریهای دوران کودکی است و تداوم تغذیه با شیر مادر در کاهش خطر ابتلای کودک به‌اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی مؤثر است. مطالعات اخیر تأیید می‌کنند که تغذیه انحصاری با شیر مادر، ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی را نیز در آینده کاهش می‌دهد؛ بطوریکه فدراسیون قلب جهانی، حمایت از تغذیه با شیر مادر را در بسیج سالانه خود مطرح کرده است.
تغذیه با شیر مادر به افزایش هوش کودکان کمک می‌کند و در یافته‌های 16 مطالعه، در سال‌های اخیر نشان داده که تغذیه با شیر مادر، در تکامل اعصاب مغز نوزاد و افزایش توان یادگیری نقش داشته و می‌تواند میزان شاخص هوش کودک را سه تا چهار برابر افزایش دهد و این مزایا برای نوزادان‌ کم‌وزن و نارس‌ بسیار قوی‌تر و پررنگ‌تر است.

بر اساس مطالعه DHS سال 1389، تغذیه انحصاری با شیر مادر در کشور 1/53 درصد و استان تهران 9/49 درصد گزارش شده است.

شیردهی موفق نتیجه ی آموزش مهارت های شیردهی و فراهم آوردن محیطی حامی و زمان گذاشتن برای مادران است. مادران نیازمند همراهی و یاری پرستاران، خانوادها، کارفرماها و اجتماع هستند، تا تشویق شوند و بهترین و سالم ترین غذا را برای نوزادانشان فراهم کنند.
برنامه ملی تغذیه با شیر مادر بر اساس منشور اوتاوا (1986) بر سه اصل استوار است.

در این برنامه ملی، ترویج شیردهی مادران اصل اول است و همه پزشکان، پرستاران و کادر درمان باید خدمات آموزشی را در این زمینه به مادران آموزش دهند. دومین اصل حمایت از شیردهی مادران است و باید این سؤال را پرسید: که آیا حق شیردهی را برای مادران و نوزادان محترم دانسته‌ایم؟ برای انجام این اصل و گسترش فرهنگ تغذیه با شیر مادر حتی باید محیط‌های شهری و اداری از این امر حمایت کنند. حفاظت از شیردهی مادران نیز، اصل دیگر این برنامه است و جامعه باید از محیط سلامت شیردهی حفاظت کند.

بر اساس گزارش یونیسف در زمینه تغذیه با شیر مادر نشان داده‌شده، که هر یک‌دلاری که کشورها در ترویج تغذیه با شیر مادر سرمایه‌گذاری کنند؛ 35 دلار برگشت سرمایه در اقتصاد خواهد داشت و می‌توان اقتصاد یک کشور را با کاهش هزینه‌های سلامت، درمان، ایجاد نیروهای‌ کاری قوی و توانمند بهبود بخشید.

به منظور تداوم و اجرای برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، فعالیت های گسترده و در خور توجهی انجام داده است. تعداد 40 بیمارستان از 57 بیمارستان (با احتساب بیمارستان های تک تخصصی دارای بخش اطفال) تحت پوشش دانشگاه، دارای لوح بیمارستان دوستدار کودک می باشند که از این تعداد 8 بیمارستان بهمن، فیروزگر، پیامبران، حضرت رسول(ص)، عرفان، صارم، فاطمه الزهرا(س)، ابن سینا از زمان انتزاع دانشگاه علوم پزشکی ایران موفق به دریافت لوح دوستدار کودک شدند.

سایر فعالیت ها شامل؛ اجرای دستورالعمل تماس پوست با پوست مادر و نوزاد در ساعت اول تولد و شروع تغذیه با شیرمادر در کلیه   بیمارستان های دارای بلوک زایمان در جهت تقویت گام چهارم بیمارستان های دوستدارکودک، اجرای برنامه مراقبت آغوشی (kmc) در بیمارستان ها، نظارت مستمر بر سانتر آموزش کشوری تغذیه با شیرمادر در بیمارستان شهید اکبرآبادی جهت دستیابی  عنوان بیمارستان نمونه دوستدارکودک کشوری با حدود 11 هزار تولد در سال، مشارکت با اداره کودکان وزارت متبوع جهت تهیه بسته آموزشی نسلی سالم با شیرمادر به عنوان بسته آموزشی استاندارد آموزشی در کل کشور، نظارت بر عدم نقض کدهای بین المللی جانشین شونده های شیرمادر در سطح دانشگاه علوم پزشکی ایران و رسانه های ملی و گزارش به مقامات ذیصلاح جهت پیگیری، راه اندازی اتاق های مشاوره شیردهی در شبکه های بهداشت و درمان شهریار، رباط کریم، بهارستان و مراکز بهداشت غرب و شمال غرب تهران، راه اندازی اتاق های شیردهی مادران در پنج واحد مرکز  بهداشت غرب تهران و برخی بیمارستان های تحت پوشش، برگزاری کارگاه های آموزشی در خصوص ترویج تغذیه با شیر مادر و مشارکت با اداره کودکان در خصوص برگزاری کنفرانس علمی شیرمادر و شیرخوار پرخطر جهت متخصصین اطفال/ نوزادان/ زنان در شهر تهران می باشد.

اعتقاد ما بر این است که اگر شیردهی مادر تداوم پیدا کند، وضعیت سلامت جامعه به شکل محسوس ارتقا می‌یابد. امید است که با تلاش و توجه به این موضوع مهم و حیاتی، شاهد سلامتی روزافزون ایران عزیز باشیم و در پایان برای تمام مادران و کودکان سرزمینم، صحت و سلامت آرزومندم.

دکتر فربد عبادی فرد آذر
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران

دفعات مشاهده: 97 بار   |   دفعات چاپ: 3 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر